Op de vraag “Kun je solliciteren leren?” hebben we maar 1 duidelijk antwoord. Absoluut. Leren solliciteren betekent dat je beter voorbereid bent op mogelijke moeilijke vragen, dat je jezelf beter leert uitdrukken tegenover je toekomstige werkgever,… Het zijn maar enkele voordelen die je kan bereiken met leren solliciteren.
Anders zou je wel eens flaters kunnen maken tijdens je sollicitatie. En deze vermijd je best als je voor die droomjob aan het solliciteren bent.
In het Jobat-artikel ‘De tien meest gemaakte sollicitatieblunders’ vonden we alvast deze 3 blunders. Don’t try this @sollicitatie!
1. Slecht voorbereid zijn
Als je maar half weet in welk bedrijf je terechtkomt of wat de functie precies inhoudt, mag je de job al op voorhand op je buik schrijven. Google dus op voorhand zowel het bedrijf als de jobinhoud, en denk na over je motivatie. Zo kom je geïnteresseerd en overtuigend over tijdens het gesprek.
2. Een fout imago op sociale media of internet
Heb je je naam al eens gegoogeld? Als er linken of foto’s van jou verschijnen waar je niet echt trots op bent, probeer die dan te (laten) verwijderen. Hoewel een potentiële nieuwe werkgever met jouw sociale media-activiteiten strikt genomen niets te maken heeft, kan je er zeker van zijn dat er toch naar gekeken wordt. Alles wat openbaar staat, kan dus maar beter door de beugel kunnen.
3. Vragen niet beantwoorden
Als je een vraag niet goed begrijpt, vraag dan om ze te verduidelijken. Als het een (te) persoonlijke vraag is waar je moeilijk of liever geen antwoord op geeft, probeer dan op z’n minst iets te formuleren. Desnoods zeg je dat je daar liever geen antwoord op geeft en waarom. Je hoeft nu ook niet (meteen) het achterste van je tong te laten zien.
Nog meer blunder lezen? Surf dan naar Jobat-artikel dat wij lazen.