Wat bij een ontslag in deze coronatijden?

Eind maart van dit jaar onderzocht de UGent onder leiding van professor arbeidseconomie Stijn Baert de impact van de coronacrisis op onze loopbaan.  Hieruit blijkt dat één op de vijf ondervraagden vreest zijn/haar baan te verliezen door deze crisis.  Binnen de groep van mensen die eind maart nog op tijdelijke werkloosheid werden gezet door hun huidige werkgever, vreesde zelfs 40% zijn job te verliezen.

Zo ontsloeg ook Schoenen Torfs in die periode 24 van haar werknemers.   Een actie die vooral bij vakbonden kwaad bloed zette.  “Je wordt niet tien maal beste werkgever van het land om dan met plezier mensen te ontslaan, hoor”, reageerde CEO Wouter Torfs emotioneel.  Vele bedrijven zullen ook volgen, vooral in sectoren die rechtsreeks getroffen worden door de crisis. Zo kondigde reiskofferfabrikant Samsonite uit Oudenaarde op 7 mei aan dat er ontslagen zullen vallen.  En zelfs webwinkel Zalando vraagt haar personeel om loon in te leveren.

Die schrik zit bij werkgevers in, maar ook bij werknemers neemt de angst toe, zegt zaakvoerder Wouter Vanhove, oprichter van loopbaancentrum Loopbaanboost.  “Ik heb de afgelopen weken contact gehad met ex-klanten van ons om hen te polsen naar hun situatie.  En ik moet zeggen dat vele werknemers toch schrik hebben om hun job te verliezen.  Opvallend was ook dat klanten die in burnout-gevoelige sectoren werken zoals de zorgsector en het onderwijs minder deze angst uitten.”

Wat moet je nu als werknemer doen als je door de gevolgen van deze crisis wordt ontslagen?  “Voor alle duidelijkheid: niemand wordt graag ontslagen, ook al zijn ze er zelf niet de oorzaak van.  Het blijft toch lang een kras op je loopbaan” zegt Wouter Vanhove.  “Veel mensen denken ook dat ze beschermd zijn van ontslag tijdens hun periode van technische werkloosheid, maar dit is helaas niet het geval (https://www.hln.be/geld/jobs/kan-je-op-dit-moment-ook-ontslagen-worden~ad370ac7/)”

Belangrijk is om je ontslag eerst emotioneel een plaats te geven en tegelijk toch snel actie te nemen.  Wouter Vanhove vergelijkt het met het organiseren van een begrafenis.  “De dag van het overlijden geef je jouw emoties voorrang , maar vanaf de volgende dag focus je je naast het rouwen ook op de organisatie van een mooi afscheid.  We zien dat mensen die na een ontslag snel in actie schieten richting een nieuwe werktoekomst, vaak minder diep in een emotionele put vallen en vaak ook sneller succes oogsten onder de vorm van een nieuwe job. Veel hangt natuurlijk ook af van de duur van de opzegperiode en of deze tijd nog al werkend moet doorgebracht worden.”

Maar ook volgende 10 tips kunnen helpen om na een ontslag niet bij de pakken te blijven zitten:

1) Geef niemand de schuld: ontslagen worden is niet leuk. Zeker in deze coronatijden heeft een schuldige zoeken geen enkele zin.  Ook al ben je boos, ontgoocheld of verdrietig, werk deze gevoelens niet uit op je omgeving.  Reageer je af tijdens een blokje rond je kot lopen of door je radio eens loeihard te zetten.

2) Blijf positief: Vraagt je werkgever om je opzegperiode uit te doen? Blijf je werk dan goed doen zoals steeds.  Je kan beter met een positieve indruk het bedrijf verlaten dan het tegenovergestelde.  Wie weet trekt de economie snel terug aan en vragen ze je dan wel om terug te komen.  Check ook of je tijdens deze opzegperiode recht hebt op sollicitatieverlof.  Dit zijn 2 halve dagen dat je niet hoeft te werken, doch wel kan gebruiken om ander werk zoeken.  Zo hoef je niet alles na je werkuren te doen.

3) Vraag advies: je staat er niet alleen voor. Bij je huidige werkgever kan je hulp vragen bij jouw personeelsdienst of je manager.  Extern kan je hulp vragen bij familie, vrienden of de vakbondsorganisatie waarbij je bent aangesloten.  Ook online vind je de nodige hulpkanalen, zoals op de site van Vdab.

4) Vraag een aanbeveling bij je huidige werkgever: hierin schrijft iemand welke meerwaarde jij voor het bedrijf hebt gegeven. Handig om bij andere sollicitaties in te zetten als extra overtuigingsargument.

5) Studeer bij: hoef je tijdens jouw opzegperiode niet meer te werken, probeer dan iets bij te studeren dat je kan gebruiken in jouw toekomstige job. Vaak hebben we hier tijdens het werk geen tijd voor. Spijker bijvoorbeeld je Frans bij of leer wat efficiënter in Outlook werken.  Op https://www.youtube.com/ vind je vele korte filmpjes waar je snel nieuwe zaken kan leren.  Op https://www.howcast.com/ vind je heel veel ’how to’-filmpjes die je tonen hoe je bijvoorbeeld leren hoe je beter kan omgaan met woedeaanvallen.

6) Volg outplacement: Vraag je werkgever of je outplacement kan volgen. Als je ouder dan 45 jaar bent en minstens 1 jaar in dienst was bij het bedrijf waar je bent ontslagen, is dit zelfs juridisch verplicht.  Ben je nog geen 45 jaar, stel dan zeker de vraag.  Uitzonderlijke tijden geven je misschien toch deze kans.  Bij outplacement betaalt jouw werkgever een extern outplacementbureau om samen met jou op zoek te gaan naar nieuwe toekomstmogelijkheden op de arbeidsmarkt.

7) Neem pen en papier: Heb je geen recht op outplacement, dan ga je best zelf aan de slag. Schrijf dan op wat je graag doet van werk, wat je talenten zijn en waar je nu wil gaan werken.  Noteer ook wat je zeker niet wil in jouw werkcontext en wat je zeker wilt terugvinden in jouw nieuwe werksituatie.  Een beetje zoals je jouw droomhuis zou moeten uittekenen, waaraan moet die woning dan zeker aan voldoen en waaraan niet.

8) Zoek werk: Als je de zaken van punt 7 hebt gedaan, kan je gerichter gaan zoeken naar werk. Dit kan bijvoorbeeld op https://be.indeed.com/ of https://www.jobat.be/nl.  Heb je een vacature gevonden die je interesseert?  Schrijf dan een cv met een overtuigende motivatiebrief.  Voeg eventueel jouw aanbeveling (zie punt 4 van hierboven) toe.  Heb je geen ervaring met het opmaken van een cv, check dan https://www.beaks.nl/cv/voorbeeld/ waar je verschillende cv’s in Word-versie kan downloaden.  Ook bij het schrijven van een goede motivatiebrief kan je online veel voorbeelden vinden, zoals bijvoorbeeld op https://www.mijnmotivatiebrief.com/.

9) Laat weten dat je werk zoekt: Duid in je status op https://www.linkedin.com/ aan dat je werkzoekend bent. Of zet je cv op https://www.vdab.be/.  Zo kunnen werkgevers zelf op zoek gaan naar jou.

10) Ga op zoek naar tijdelijke een tijdelijke job als thuiszitten niet meteen iets voor jou is of als je het financieel nodig hebt. Hier kan je je best gaan inschrijven bij interimkantoren of zelf op zoek gaan. Nu worden er bijvoorbeeld vaak seizoensarbeiders in de fruitindustrie gezocht of coronaspeurders bij de Vlaamse overheid.

 

Wouter Vanhove

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes