Onze coaches geven uitstap-tips uit hun eigen regio

Hoe zullen wij Belgen onze vakanties invullen?  Op het moment dat we dit artikel schrijven kondigen bepaalde landen aan dat ze ons willen ontvangen.  Toch zijn er nog veel vraagtekens.  Maar wat moeten we dan doen in ons eigen landje?  Onze loopbaancoaches kropen in hun pen en geven jullie tips om in ons eigen België-kot uitstapjes te doen.

We hebben er steeds de linken bijgezet, zodat je zelf kan ontdekken of de locatie al geopend is of niet.

 

Onze tips in de provincie Antwerpen

Els, onze coach uit Schoten:

“Mijn favoriete locatie is het Middelheimpark in Antwerpen, onderdeel van het Middelheimmuseum. Het is een park waar kunst en natuur mooi op één plek samenkomen. Ideaal om een stevige wandeling te combineren met culturele hoogstandjes zoals beeldhouwwerk en openluchttentoonstellingen.

Wist je trouwens dat er een app bestaat waarmee je alle Antwerpse kunst en geschiedenis kan ontdekken? De Antwerp Museum App is gratis en gidst je letterlijk doorheen de Antwerpse musea maar ook daarbuiten.   De app zit boordevol exclusieve informatie en interessante rondleidingen zoals het Rubenshuis, het Middelheimmuseum en het MAS, maar ook langs de stripmuren en de gedichtenmuren in de stad.”

 

Roeland, onze coach uit Stabroek

“In mijn buurt kan je niet om de Kalmthoutse heide heen.  Wandelen of fiesten in Grenspark Kalmthoutse Heide is pure ontspanning.  Ook met kinderen kan je er terecht voor bijvoorbeeld het natuurbeleefpad Konijn, waar kinderen in de huid van een konijn een route kunnen ‘springen’.  Voor de iets oudere kinderen is er het natuurpad Kortenhoef, waar je door QR-codes te scannen leuke spelopdrachten doorkrijgt.

Verder kan ik ook genieten om bij lokale boeren te kopen.  Niets zo goed als groenten of ander lekkers rechtstreeks van bij de boer.  Via de site https://www.rechtvanbijdeboer.be/ kan je checken waar je dat precies kan doen.

Een leuke gezinsactiviteit kan je doen in Kapellen: spoorfietsen!  Je kan er met een spoorfiets van Kapellen naar Brasschaat en terug fietsen.  Onderweg rij je ‘in het spoor van de militairen’ door bos en ongerept landschap. Zo fiets je onder meer door natuurgebied De Uitlegger en over de befaamde Antitankgracht.”

 

Ingrid, onze coach uit Antwerpen

“Qua cultuur kom je zeker aan je trekken in het Plantin Moretusmuseum. Hier wandel je binnen in de drukkerij en het woonhuis van de familie Platin-Moretus.  Heel leuk om te ontdekken hoe het er 400 jaar geleden allemaal uitzag.

Verder hou ik van een lekkere zondagse brunch in Park Spoor Noord.  Dat is een landschapspark gelegen in de wijk Dam-Schijnpoort vlakbij het Eilandje dat werd aangelegd op de terreinen van het voormalige rangeerstation ‘Antwerpen Dam’ van de NMBS.

En als je ’s avonds nog een lekkere falafel wilt eten bij de beste zaak van Antwerpen, bezoek dan zeker https://benifalafel.be/en.

Valt het op dat ik van gezellig tafelen hou?;)”

 

Ilse, onze coach uit Mechelen

“Ik denk dat iedereen wel het dierenpark Planckendael kent?  Laat ik dan maar wat andere leuke activiteiten meegeven.  Zo kan je bijvoorbeeld gezellig bootje varen op de Dijle en zo de prachtige binnenstad van Mechelen ontdekken.

Eens in Mechelen kan je ook de trappen van de 97meter hoge Sint-Romboutstoren beklimmen.  Moet ik zeggen dat je van bovenuit een prachtig zicht hebt over de stad?

Wil je iets rustiger dan de binnenstad, dan kan dit in het Mechels Broek.  Dat is een prachtig natuurdomein naast de Dijle.”

 

Jean-Marc, onze coach uit Sint-Katelijne-Waver:

“Een verborgen parel op vlak van de art nouveau ligt in het Sint-Ursula instituut.  Hier kan je de wintertuin bezoeken. Deze tuin van het voormalige pensionnat de demoiselles in Onze-Lieve-Vrouw-Waver was anno 1900 een unicum in zijn katholieke context, en blijft tot op vandaag verrassen met zijn licht- en kleurenspel.

Ook leuk is domein Roosendael, een beschermd natuurgebied met prachtig gerestaureerde historische gebouwen, waaronder het 16de -eeuwse Pesthuis en een Poortgebouw en Koetshuis uit de 18de eeuw. Je kan er ook wandelen en fietsen langs uitgestippelde routes.

‘t Grom is een museum rond de thema’s groenten, gezonde voeding en tuinbouwerfgoed, gelegen in Sint-Katelijne-Waver. Het museum is gevestigd in de Midzeelhoeve, een gerenoveerde achttiende-eeuwse beschermde langgevelhoeve met schuren en tuinen die ooit behoorde aan de Abdij Roosendael.”

 

Karin, onze coach uit Westerlo:

“De abdij van Averbode is een echte aanrader.  Ook daarrond vind je mooie bossen en heide om in te wandelen of fietsen.

Ook provinciaal groendomein De Averegten in Heist-op-den-Berg is leuk, zeker een aanrader met kinderen. Dit 100 ha grote gebied bestaat zowel uit bossen als open ruimten. Deze zijn ingericht als picknickweide, dierenweide, speelzone of natuurgebied.

En tijdens zo’n picknick kan je misschien genieten van een zelf meegebracht, plaatselijke biertje?  De Stanneman blond is zo’n lekkernij dat hier lokaal wordt gebrouwen.”

 

 

Onze tips in de provincie West-Vlaanderen:

Vera, onze coach uit Wijtschate:

“Uiteraard kan je in mijn regio niet om de wereldoorlogen heen.  Zelf vind ik Pool of Peace zo’n indrukwekkende plek omwille van deze oorlogse herinneringen, maar ook door de mooie, rustgevende omgeving.  De Spanbroekmolenkrater, een andere naam voor Pool of Peace, is een mijnkrater in Wijtschate. Deze krater is ontstaan in 1917 gedurende de Eerste Wereldoorlog.

Wist je trouwens dat de Eén -televisieserie ‘Eigen Kweek’ in deze buurt van het Heuvelland is gefilmd?  Straffer nog, je kan alle filmlocaties in het echt zien door het volgen van de ‘wietroute’!  Je kan dit op eigen houtje doen of met een gespecialiseerde sappig West-Vlaams sprekende gids die je alles over de serie en de omgeving vertelt.

Daarna kan je de innerlijke mens aansterken in ‘t Groen Blad, waar je ook een prachtig uitzicht hebt over het Heuvelland.”

 

Niels, onze coach uit Oostende:

“In de eerste plaats heb je in Oostende natuurlijk de zee, het strand of het winkelcentrum waar je naar hartenlust kan shoppen.  Maar je kan ook genieten van een mooie wandeling of fietstocht in het Maria Hendrika-park.  Het park – door de Oostendenaars ook wel ‘t Bosje genoemd – werd aangelegd op verzoek van koning Leopold II.  Je kan er even uitrusten aan de rand van de visvijver of zelf het ruime sop kiezen met een roeibootje of waterfiets.  In hetzelfde park vind je ook  een speeltuin voor de kinderen en het mooie Spiegelmeer, ideale locatie voor een romantische wandeling of een sportieve jogging.

Geen kust zonder ijsjes natuurlijk.  Mijn favoriet is Gelato Maxzim in de Herstraat.  Je kan er smullen van een lekker artisanaal ijsje.

Als het weer wat minder is, kan je tijdens de weekends en schoolvakanties genieten van een drankje in kunstencentrum KAAP.  Je kan er kranten en magazines lezen met een prachtig uitzicht op de dijk en het strand.”

 

Koen, onze coach uit Brugge:

“Uiteraard is de Brugse binnenstad al een aanrader op zich.  Een ideale combinatie van shoppen en cultuur.  Leuk om te doen is het bestijgen van het Belfort.  Deze toren is maar liefst 83 meter hoog en telt 366 treden.  Boven kan je de 47 klokken van de beiaard bekijken, alsook het adembenemende uitzicht over Brugge.

Ook leuk is het chocolademuseum waar je het volledige proces krijgt van cacaoboon tot praline.  Je kan er proeven en deelnemen aan workshops. Een echt museum om met kinderen te bezoeken!

Ben je op zoek naar nog meer actie met de kids, dan is dit mogelijk in attractiepark Boudewijn Sea Park.  Het park bestaat naast de attracties onder andere uit een dolfinarium, een dierenpark, een schaatspiste en expohal.”

 

 

Onze tips in de provincie Limburg

Anneleen, onze coach uit Zonhoven:

“Ok, Openluchtdomein Bokrijk is misschien een cliché, maar het blijft een groot domein vol avontuur en nostalgie voor oud en jong.

Dezelfde beleving kan je ervaren in de C-mine in Genk.  Hier kan je afdalen in de ondergrond en op expeditie gaan. Zo wandel je door de oude tunnels, langs nieuwe, uitdagende installaties tot op de top van de hoogste schachttoren van België.

Verder kan je met avontuurlijke kinderen ook terecht op het Blotevoetenpad in Zutendaal.  Of kan je de rust gaan opzoeken in de Japanse Tuin in Hasselt.”

 

Wim, onze coach uit Lommel

“Benieuwd hoe de Lommelse Sahara en omgeving er vanuit de lucht uitziet? Dat kan je met eigen ogen ontdekken vanaf een 30 meter hoge uitkijktoren Sahara. De indrukwekkende constructie beschikt over drie platforms die je een wijde blik op de omgeving bieden.

Je kan ook gaan fietsen met de kinderen in ‘Bosland‘, een groot bosrijk gebied in de openbare natuurgebieden van Lommel, Hechtel-Eksel, Pelt en Peer.  Er zijn ook veel activiteiten gepland voor kinderen.

Je kan ook gaan mountainbiken nabij de Ford Testbaan.”

 

Ilona, onze coach uit Zelem

“In Zelem zelf is er niet zoveel te beleven buiten mooie wandelingen in de groene natuur. Er is het Sint-Jansbergklooster van Zelem, bekend van het tv-programma ‘Grillmasters’ op Vier, die het klooster als locatie gebruikte.

Natuurpunt is in Zelem erg actief. Bijvoorbeeld in de vallei van de Zwarte Beek en aan het Schulensmeer. Je kan er veel prachtige wandelingen en fietstochten maken. Er is ook een plaatselijke taverne ‘Herberg De Pastorie in Zelem‘ van waaruit meerdere wandelingen vertrekken.

In Halen heb je het museumSlag der Zilveren Helmen’ dat je meer vertelt over wat er zich afspeelde in Halen tijdens de WO I.  Het museum bevat voorwerpen bevat aangaande de Slag der Zilveren Helmen uit 1914. Er zijn wapens, uniformen, foto’s, schilderijen en andere voorwerpen uitgestald die de herinnering aan deze veldslag in stand houden.

In Diest is er het recreatiedomein De Halve Maan, waar je naar hartenlust allerlei activiteiten (zwemmen, wandelen, fietsen, minigolfen,…) kan doen met het hele gezin.”

 

 

Onze tips in de provincie Vlaams-Brabant

Veerle, onze coach uit Zemst:

“In en om Zemst is er heel veel te doen qua beweging. Er zijn veel bewegwijzerde wandelpaden waarvan het Rubenspad het bekendste is.  Er zijn ook fietstrajecten waaronder bijvoorbeeld ‘de 8 van Zemst.

Als je meer wat cultuur wilt opsnuiven, dan zijn het Rubenskasteel of het Fort van Breendonk een aanrader.

Oh ja, en als je er meer dan één dag op uit wil, is B&B Akemi in Zemst een absolute aanrader!”

 

Nancy, onze coach uit Tervuren:

“De Parochieploeg van Duisburg werkte naar aanleiding van de coronacrisis ook een ‘Kapellekeswandeling’ uit.  Die start aan mijn deur. Ik kan ze altijd mee begeleiden😁

Daarnaast zijn het Africa-museum met haar uitzonderlijke collecties en het boomrijke Arboretum in Tervuren ook fijne plaatsen om in te vertoeven.”

 

Ann, onze coach uit Wolvertem:

“De Plantentuin in Meise is wellicht de grootste trekpleister in onze gemeente.

Maar als je houdt van kleinschaliger en je bent in de buurt, kan je ook gaan wandelen in de Birrebeekvallei, een bosrijk domein beheerd door Natuurpunt, met infobordjes en speelnatuur voor kids. Ik ben er al wel 1000 keer gaan wandelen en blijf het mooi vinden☺️

Daarna kan je eventueel doorfietsen naar Londerzeel om het beste ijs van de streek te proeven bij Charel’s Ijs… Ze serveren er geen grote coupes, wel een simpel hoorntje met ambachtelijk bereid ijs dat altijd smaakt😋”

 

Fabienne, onze coach uit Sint-Lambrechts-Woluwe:

“Zelf ben ik wandelcoach en hou ik ervan in de Brusselse groene zones te wandelen én coachen.  Eén van mijn favorieten is de wandelweg langs vele parken die van Woluwe naar Audergem gaat.  Op een zondagmorgend is het is ook fijn vertoeven in de Vijfhoek van Brussel.  Dit is het stadscentrum van Brussel binnen de contouren van de R20 en de Kleine Ring rond Brussel.

Als je aan je wandelingen een cultureel sausje wil toevoegen, dan is kunstencentrum Cloitre Rouge in Audergem een aanrader.”

 

 

Onze tips in de provincie Oost-Vlaanderen

An, onze coach uit Zele:

“In Berlare kan je heel mooi wandelen aan het Donkmeer. Handig zijn ook de bewegwijzerde wandelwegen.  Je kan er ook bootje varen op het meer en een heerlijk palinggerecht eten in één van de palingrestaurants aan het meer.

Er liggen veel recreatiedomeinen in onze provincie: de Ster in Sint-Niklaas, domein Puyenbroeck in Wachtebeke of de Blaarmeersen in Gent.  Maar ook in Berlare ligt er één: recreatiedomein Nieuwdonk waar je in de aangelegde zwemvijver kan zwemmen, in de speeltuin kan spelen.   een beetje verderop met zwemgelegenheid , speeltuin en cafetaria.

Ook leuk is dat je tijdens de zomer terug in de tijd kan gaan door de stoomtrein in Maldegem te nemen.  Ideaal om met de kids te doen of als je fan bent van treinen.

Wist je dat je in het Meetjesland daar ook een mindful-wandeling kan maken?  Onderweg luister je dan via de Route You-app naar 20 geluidsfragmenten die je via de website kan downloaden.  Zo ben je na het wandelen helemaal zen.”

 

Jenny, onze coach uit Deinze:

“Zeer populair in mijn buurt zijn De Brielmeersen, een park en recreatiedomein in het centrum van Deinze.  Je kan er alleen, met je gezin of met vrienden ontspannen in de prachtige natuur.

Van april tot oktober kan je vanuit Sint-Martens-Latem een boottochtje op de Leie combineren met een Vespatocht in de Leiestreek en de Vlaamse Ardennen.  Eerst vaar je naar Zulte, en vanaf daar verken je de Vlaamse Ardennen met een Vespa.  Deze combi-tocht is ideaal om met vrienden of familie te doen.

Ook speciaal vind ik het dorp Boekhoute.  Het lijkt eigenaardig dat op 20 km van de Westerschelde en op ruim 50 km van de Belgische kust een polderdorp uitpakt met het predikaat ‘vissersdorp’.  Dit polderdorpje heeft zich immers uitgeroepen tot ‘vissersdorp zonder haven’.  In het gelijknamige bezoekerscentrum kunnen de kinderen ook een zoektocht doen met handcomputer ‘Peetjen Gîrnaert en Garry Garnaal’.   Er is ook een ‘Smokkelspel’.”

 

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes