Motiveren met succes dankzij de zelfdeterminatietheorie

Hoe motiveer je jezelf in je job? En kan je als werkgever de motivatie van jouw medewerkers boosten?  Kan je aan motivatie sleutelen en zo ja aan welke knoppen moet je dan draaien?  Edward Deci en Richard Ryan ontwikkelden hiervoor de zelfdeterminatietheorie (ZDT).

De theorie zegt dat jij als medewerker gemotiveerd wordt door 3 basisbehoeften:

  1. Autonomie: in hoeverre ervaar jij een gevoel van keuze en vrijheid in het handelen, denken en voelen? Op die manier ervaar jij dat je aan het roer staat van je eigen leven.
  2. Verbondenheid: in hoeverre voel jij een connectie met anderen en voel jij je gewaardeerd?
  3. Competentie: in hoeverre beschik jij over de juiste competenties om je doelen te bereiken?

 

  • Hoe meer je hier op inzet, hoe groter de kans op meer motivatie in je job.  De combinatie van de extrinsieke en de intrinsieke motieven vormen de basis van de ZDT:
  • Je kan motivatie vinden bij jezelf. In dat geval spreken we van intrinsieke motivatie.  Dat is jouw persoonlijke interesse om jezelf verder te ontwikkelen.
  • Of je kan gemotiveerd worden door externe factoren, extrinsieke motivatie Bijvoorbeeld het loon op je rekening, beloningen, targets behalen, evaluaties, referenties of het oordeel van collega’s.

Deci en Ryan ontdekten dat extrinsieke beloningen voor intrinsiek gemotiveerd gedrag de intrinsieke motivatie ondermijnt waarvoor de autonomie afneemt.

 

Hoe kan je als werkgever nu meer inspelen op die basisbehoeften?

Creëer meer autonomie door medewerkers duidelijke doelen te geven en ze zelf de verantwoordelijkheid te geven hoe ze deze doelen willen bereiken.  Nodig je medewerkers ook uit met eigen initiatieven te nemen.

Creëer meer verbondenheid door naast individuele ook gezamenlijke doelen te stellen.  Stimuleer samenwerken.  Stimuleer een open feedback-cultuur waarin medewerkers voelen dat ze gehoord worden en dat ze hun mening mogen geven.

Creëer meer competentie door medewerkers positief te stimuleren in hun werk.  Zorg voor uitdagende doelen waarin de medewerker kan groeien.  Aanvaard fouten en laat medewerkers groeien door positieve feedback.  Deci en Ryan ontdekten dat het geven van onverwacht positieve feedback de intrinsieke motivatie van mensen verhoogt.

 

Foto en bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfbeschikkingstheorie  

 

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes