Hoe word je imperfectionist?

Ben jij die persoon die alles perfect wil hebben en perfect wil zijn?  Of ben je eerder het tegenovergestelde?  In het laatste geval ben jij misschien al een imperfectionist.  Maar wat is dat nu eigenlijk en wat kan je hier als perfectionist van leren?  We geven hieronder 7 tips hoe je meer de imperfectionist in jezelf kan aanspreken:

 

  1. Je groeit niet zonder het maken van fouten

Niet dat je bewust fouten moet maken, maar durf eens kleine risico’s nemen.  Geef bijvoorbeeld eens jouw mening over een bepaald onderwerp aan je team of familie, wetende dat niet iedereen het altijd eens met je zal zijn.  Laat mensen maar reageren, ook al is dit afkeurend.  Probeer het gewoon te aanvaarden, zonder zelf met een gevoel van falen achter te blijven.  Het accepteren dat niet alles verloopt zoals jij wil, is een manier om jouw perfectionisme los te laten en er beter mee om te gaan.

 

  1. Leg de lat eens wat lager

Weet dat jouw lat altijd hoger ligt dan de gemiddelde andere persoon.  Jij wil de lat zelfs steeds hoger leggen.  Stap af van deze gedachte.  En leg jouw lat eens lager.  Durf eens bewust iets minder in detail afwerken, niet alles moet perfect zijn.  Anderen zijn vaak al tevreden met wat jij maar als ‘gewoon goed’ benoemt.

 

  1. Wees realistisch, niet detaillistisch

Wie kan er meteen iets goed vanaf de eerste keer?  Wie maakt er nooit eens een fout?  Iedereen maakt fouten en voert nooit alles perfect uit.  Dus ook jij niet.  Focus op het einddoel en verlies je hierbij niet in alle details om dat doel te bereiken.  Behoud het overzicht en geef niet op.  Je kan beter iets ondernemen en vinden dat het beter kan, dan continu te blijven perfectioneren en er uiteindelijk toch niets mee te doen.  Als je bijvoorbeeld een presentatie aan het managementteam moet geven, hoef je dus geen uren naar de perfecte foto of animatie te zoeken voor die powerpointpresentatie.

 

  1. Creëer ruimte in je agenda

Je hoeft niet overal bij te zijn.  Durf eens ‘neen’ zeggen tegen die drink met collega’s of tegen die bbq met de familie.  Gun jezelf eens af en toe me-time zonder je daar schuldig over te voelen.  Het is niet door jouw afwezigheid dat zaken niet kunnen plaatsvinden of zaken slecht gaan verlopen.

 

  1. Leer iets nieuw en geef je fouten een compliment

Durf eens iets nieuw leren wat je niet vanaf de eerste keer onder de knie hebt.  Een taal of een extra vaardigheid zoals spreken voor een publiek.  Iets waar je met andere woorden fouten zal maken tijdens het leerproces.  Elke keer als je een fout maakt, geef je jezelf hiervoor een compliment.  Op die manier accepteer je beter dat fouten maken normaal is en dat de dingen niet altijd beter of sneller kunnen.  Soms kost iets gewoon tijd.

 

  1. Vraag hulp als er iets niet lukt

Je hoeft niet alles zelf te doen.  Als je het ergens moeilijk mee hebt, vraag dan hulp of google naar oplossingen die anderen je aanreiken.  Remember: niemand kan alles.  Leer dan wel loslaten dat anderen het anders zullen doen om een oplossing te bereiken.  Zolang het eindresultaat maar bereikt wordt!  Dat blijft het belangrijkste.

 

  1. Ook zonder compliment doe je zaken goed

Verwacht niet altijd een compliment van anderen.  Het geven van complimenten zit niet bij iedereen in het bloed.  Jouw perfectionisme loslaten betekent dan ook dat je de waardering van anderen moet loslaten.  Zo lang jij maar gewoon tevreden bent, is het ok.  Laat je acties niet afhangen van het oordeel van anderen.  Laat dat stil fluisterend zinnetje “Wat gaan anderen hier van vinden?” dus maar los.  Het geeft alleen maar onnodige stress.

 

Jij bent een ster!

Kortom, aanvaard wie je bent en ga niet op zoek naar de perfecte versie van jezelf.  Geloof dat ook jij gewoon al goed genoeg bent en dat je graag gezien wordt.  Wanneer je dit echt gaat geloven én zijn, ga je zelf lachen hoe de vroegere perfectionist in jou naar de dingen keek.  Have fun, lach, geniet van het leven.  Geloof in jezelf.  Verban de negatieve gedachten uit je hoofd.  Jij bent een ster die steeds doelen bereikt, op welke manier dan ook.

 

Hulp nodig om van perfectionisme naar imperfectionisme te gaan in je loopbaan?  Onze loopbaancoaches staan voor je klaar om je hierin te begeleiden.  Voor 40€* wordt je al 4 uren gecoacht!

*als je in aanmerking komt voor loopbaancheques van Vdab.

 

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes