Hoe ontdek je de cultuur binnen een andere organisatie?

Stel, je zoekt werk of wil van job van veranderen.  Uiteraard vind je het belangrijk dat jouw nieuwe job dan uitdagend en boeiend is.  Maar veel mensen vinden de cultuur binnen een bedrijf ook zeer belangrijk.  Maar hoe weet je nu welke cultuur er binnen elk bedrijf heerst? En welke cultuur past dan het beste bij jou? Of voor welke cultuur kies je nu het best?

Een antwoord op deze vragen vind je in de organisatiecultuur van een bedrijf.

“Organisatiecultuur is de gemeenschappelijke verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door de leden van de organisatie”.

Het is dus belangrijk om onderscheid te maken in de verschillende soorten bedrijfscultuur.  Volgens wetenschappers Quinn en Rohrbaugh kan je 4 types organisatiecultuur onderscheiden:

 1. Een resultaatsgerichte cultuur: voor bedrijven met deze cultuur zijn goede cijfers en sterke resultaten het allerbelangrijkste. Hoe ze dit halen, wat medewerkers hiervan vinden, is voor deze organisaties van ondergeschikt belang.  De focus ligt op de klant en minder op de eigen medewerkers.  Voor die klant wordt alles uit de kast gehaald.  Dit is een ideaal bedrijf voor competitieve medewerkers die houden van druk om de beste resultaten te behalen.

 

 1. Een beheersgerichte cultuur: voor bedrijven met deze cultuur staan procedures en regels centraal. Er mag niets gebeuren dat niet past binnen de regels.  Dit is een ideaal bedrijf voor medewerkers die houden van stabiliteit en structuur binnen een organisatie.

 

 1. Een innovatieve cultuur: voor bedrijven met deze cultuur staat het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten centraal. Ze staan open om nieuwe zaken te proberen. Dit is een ideaal bedrijf voor medewerkers die houden van creativiteit en die zich snel aanpassen bij verandering.

 

 1. Een mensgerichte cultuur: voor bedrijven met deze cultuur staat het wij-gevoel tussen collega’s centraal. Om het in ‘Komen Eten’-termen te zeggen: de ‘sfeer en gezelligheid’ scoren hier hoge punten.  Er zijn wel regels en er moeten wel resultaten gehaald worden, maar de sfeer staat hierbij centraal.  Je kan deze sfeer vergelijken met een familie.  Dit is een ideaal bedrijf voor medewerkers die houden van een goede teamsfeer op de werkvloer.

 

Als je weet welk type organisatiecultuur jou het meest aanspreekt, kan je gaan kijken welke cultuur er binnen het bedrijf waar je solliciteert heerst.  Bij sommige bedrijven zal het snel heel duidelijk zijn, bij anderen zal je het niet meteen doorhebben.  Maar met de volgende tips kom je misschien al een eindje verder:

 

Bekijk wat je online over het bedrijf kan terugvinden:

 • Check de website van het bedrijf: Hoe komt de website voor jou over? Formeel of informeel? Staan de medewerkers centraal of eerder de klanten of resultaten? Welke kleuren gebruiken ze? Spreken de foto’s vooral je gevoel aan of eerder je ratio?
 • Check wat sociale media over dit bedrijf zegt: Waarover gaan deze conversaties? Over welke thema’s gaan deze boodschappen?
 • Google naar krantenartikels over het bedrijf: Waarover gingen deze artikels?  Wat leer je hierover bij?
 • Bekijk reclames: Vind je hen terug in reclame? Kan je je vinden in hun manier van communiceren? Sta je achter hun producten?
 • Bekijk de vacatures: Hoe zijn de vacatures opgesteld? Waar leggen ze de focus op in de jobomschrijving?  Vertellen ze al iets over hun cultuur?  Ligt de focus op procedures en regels?  Lees je de wil om innovatief te zijn?

 

Leg contact met medewerkers:

 • Check op sociale media of je geen mensen tegenkomt die al bij het bedrijf werken. Ga in gesprek met hen en vraag hen naar hun ervaringen.  LinkedIn is hier het meest ideale kanaal voor.
 • Ken je al klanten of leveranciers van dit bedrijf? Wat zeggen zij over de samenwerking?  Wat valt hen op?  Zien zij jou daar werken?
 • Vraag niet enkel naar zaken die jij belangrijk vind. Probeer een zo volledig mogelijk beeld te krijgen over het bedrijf.  Als je zelf niet zo van regels en procedures houdt, durf dan zeker vragen of er veel procedures zijn.
 • Ga eens langs op het bedrijf. Spreek mensen op de parking aan of loop eventueel binnen voor een praatje met de receptioniste.

 

Stel vragen tijdens het sollicitatiegesprek:

 • Neem een lijstje mee met jouw vragen. Stel niet alleen vragen over het bedrijf zelf. Vraag ook naar de mensen die er werken, hoe wordt er met elkaar omgegaan op de werkvloer, wat de dresscode is, …
 • Stel geen ja – neen-vragen. Probeer open vragen te stellen zodat je meer kunt te weten komen dan een simpele ja of neen.  Als je bijvoorbeeld vraagt ‘Hangt hier een goede sfeer?’, zal 99% van de mensen hier ‘ja’ op antwoorden.  Vraag wel om de sfeer te beschrijven en concrete voorbeelden te geven.
 • Geef je ogen de kost terwijl je op het bedrijf bent: hoe was het onthaal, hoe reageerden mensen als jij hen passeerde, …
 • Probeer je in te beelden dat je daar werkt. Zie je jezelf daar werken?
 • Welke indruk gaf de persoon waarmee je sprak? Hoe reageerde hij op jouw vragen?

 

Nog twijfels?

 • Vraag een vrijblijvende proefdag aan
 • Vraag of je met jouw team of jouw toekomstige baas kan kennismaken
 • Bel nog eens terug met bijkomende vragen

 

Als je deze zaken doet, krijg je een goed beeld.  Nog geen idee welke cultuur het beste bij jou past?  Volg loopbaancoaching en we testen welke cultuur het best bij jou past!

Boek hier meteen jouw gratis adviesgesprek: https://loopbaanboost.be/gratis-advies-gesprek/ 

 

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes