Het ABCD van de veerkracht

Hoe komen wij en ons team corona terug te boven?  Niet het virus zelf natuurlijk (we zijn geen dokters😊), maar wel alles wat dit beestje vandaag teweegbrengt zoals social distance, eenzaamheid, mondmaskers dragen, technische werkloosheid,…   Feit is dat onze toekomst er anders gaat uitzien.  We zullen niet zomaar terugkeren naar pre-corona-tijden.  Daar is veerkracht voor nodig.  Veerkracht is de mogelijkheid die je bezit om terug op te veren bij tegenslag. Maar hoe veerkrachtig zijn we nu zelf of zit er in ons team?  Die vraag stelden Liselotte Baeijaert en Anton Stellamans zich ook toen.  Ze deelden hun kennis over dit thema in een boek.

 

Het boek ‘Vergroot de Veerkracht in jezelf en je team’ bevat praktische tips om je eigen veerkracht en dat van je team te versterken. Zowel het deel over de persoonlijke veerkracht als het deel over de teamveerkracht hebben ze opgebouwd in telkens vier hoofdstukken. Ze behandelen het ABCD van de veerkracht.

“Als we geconfronteerd worden met een crisis keren we niet zomaar terug naar onze oorspronkelijke toestand. Meestal hebben we ook nieuwe sterktes ontdekt die onder normale omstandigheden onopgemerkt zouden zijn gebleven. Bovendien zorgen deze ervaringen ervoor dat we met andere ogen gaan kijken, dat we andere zaken belangrijk vinden en nieuwe keuzes gaan maken. Mensen zijn veerkrachtige wezens.” (Liselotte Baeijaert)

Het ABCD van veerkracht is een kompas om met crisissen om te gaan:

  • A= Accepteren: hoe we ons Aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.
  • B = Betekenis: wat is nu van belang en Betekenis voor ons zelf of als leidinggevende.
  • C = Connectie: hoe we erin slagen om goed Connectie te maken met onze medewerkers en onszelf.
  • D = Doen: hoe we ook in Doe-modus onze energie kunnen steken in kleine volgende stappen.

 

A = ACCEPTATIE

Accepteer de situatie die er is en aanvaard wat je niet kan veranderen.  Steek geen energie in zaken waar je geen controle over hebt.  Pas enkel die zaken aan bij zaken waar je wel controle over hebt. Deze acceptatie zorgt voor het geloof in het feit dat we veerkrachtige wezens zijn die zich eigenlijk onwaarschijnlijk snel weten aan te passen aan nieuwe omstandigheden.

Oefening: Stel jezelf de vraag wat kan deze periode voor jou of je team nog kan brengen? En welke opportuniteiten zich nu aanbieden.

 

B = BETEKENIS

Als we de situatie kennen waarin we zitten en weten waar we ons aan dienen aan te passen, is het goed om de vraag te stellen naar wat nu belangrijk is.  Vraag je af welke betekenis deze periode voor jou of je team kan hebben.  Deze ‘B’ heeft ook te maken met zingeving: kunnen we samen of alleen zoeken naar opportuniteiten die dit met zich meebrengt?

 

C = CONNECTIE MAKEN MET JE EIGEN STERKTES EN DIE VAN ANDEREN

We zijn geen individuen op zich. Daar was de corona-lockdown-light een bewijs van.  We gaan continu op zoek naar verbindingen met anderen.  En zo bestaat ons leven uit verschillende netwerkjes.  Hoe beter de kwaliteit van de relatie binnen die netwerkjes is, hoe beter die ook zijn om met tegenslagen om te gaan.  In de eerste plaats door met jezelf in verbinding te komen (aandacht geven voor de balans in je lichaam).  In de tweede plaats door in verbinding te gaan met anderen.  Zodat we zowel onszelf als ons team sterker maken.

 

D = DOEN

Laat dat wat je niet meer kan doen niet in de weg staan van wat je wel kan doen.  Zet kleine stapjes richting je doel.  Uiteraard komt ook hier ‘discipline’ om de hoek kijken.  Maar breng structuur in je dag, blijf in beweiging en blijf in contact met mensen en zorg voor jezelf.

“Veerkracht is de kunst om mee te deinen op de golven van verandering, om tegenslagen te boven te komen en zelfs te zien als groeimogelijkheden” (spreuk cover boek)

 

Boek: Vergroot de Veerkracht in jezelf en je team (Uitgegeven bij LannooCampus)

Auteurs: Liselotte Baeijaert en Anton Stellamans

Foto: www.ilfaro.be

 

Wouter Vanhove

10/05/2020

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes