Gewaardeerd worden in minder dan 4 seconden? Het kan!

Bij nieuwe ontmoetingen maken mensen meteen een oordeel over je persoonlijkheid. Een goede eerste indruk maken kan dan ook een cruciaal wapen zijn. Ga je de mist in, dan moet je volgens psychologisch onderzoek maar liefst 8 goede dingen doen om de slechte indruk de compenseren.

Nicholas Boothman is de auteur van ‘How To Make People Like You in 90 Seconds or Less’. De Brit had jarenlang een eigen reclamebedrijf en deed onderzoek naar persuasieve communicatie en het onderhouden van persoonlijke relaties.

Boothman vertelt in zijn boek hoe je in slechts vier seconden gewaardeerd kunt worden bij nieuwe ontmoetingen.

Stap 1: Wees open

Tijdens je ontmoeting is het belangrijk om een positieve attitude aan te nemen. Dit kan je verwezenlijken met kleine zaken. Zo kun je best niet met de armen gekruist staan. Deze houding verraadt dat je een muur probeert te bouwen waar je je achter wilt verschuilen. Hierdoor zal je gesprekspartner minder geneigd zijn om je openlijk te benaderen.

Probeer dus zoveel mogelijk open signalen te versturen. Als je een jas draagt, open de rits of de knopen dan op voorhand bijvoorbeeld.

Stap 2: Maak oogcontact

Volgens Boothman is oogcontact dé manier om je positieve attitude over te brengen. Voel je je hier niet helemaal comfortabel bij? Een goede tip is om tijdens je favoriete serie naar de oogkleur van een personage te kijken. Zeg deze kleur op in je hoofd en doe dit later ook bij de personen die je in het echte leven ontmoet. Dit trucje maakt oogcontact minder gênant.

Zorg er wel voor dat je niet blijft staren. Te veel oogcontact kan bruut en intimiderend overkomen.

Stap 3: Straal

Boothman zegt dat je door te lachen de boodschap uitstuurt dat je eerlijk bent. Ander onderzoek wijst uit dat een glimlach ervoor zorgt dat mensen je beter onthouden.

Stap 4: Begroet

Een stevige handdruk, een vriendelijke begroeting… Het lijkt erg evident, maar wordt toch vaak vergeten. Als je gesprekspartner zijn of haar naam prijsgeeft, maak hier dan gebruik van. Met een persoonlijke aanspreking schep je meteen een band.

Stap 5: Leun naar voren

Het is niet de bedoeling dat je iemands persoonlijke ruimte binnentreedt. Boothman raadt aan om een klein beetje naar voren te leunen, op een bijna onwaarneembare manier. Hierdoor toon je aan dat je open en geïnteresseerd bent.

 

bron: businessin

Wil je elke 14 dagen

loopbaantips in je mailbox?

door loopbaan expert: Wouter Vanhove
Ontvang de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *