De communicatieverschillen tussen man en vrouw

Er zijn heel wat vooroordelen als het gaat over het verschil in communicatie van mannen en vrouwen. De mannen onder ons zouden beter zijn in zakelijke communicatie terwijl de dames empathisch communiceren. Is dit ook daadwerkelijk zo? Carol Kinsey Goman, gespecialiseerd in lichaamstaal en leiderschap, ging enkele jaren geleden op onderzoek in Amerika, Europa en Canada om de verschillen te onderzoeken.

Haar eerste bevinding, na het afnemen van surveys en diepte-interviews, is dat er binnen de mannen- en vrouwengroep unanimiteit was over wat elkaars zwaktes en sterktes zijn.

Top drie communicatiesterktes van vrouwen:
1. Het lezen van lichaamstaal en het oppikken van non-verbale signalen.
2. Goed kunnen luisteren.
3. Het vermogen om empathisch te reageren.

Top drie communicatiezwaktes van vrouwen:
1. Te emotioneel.
2. Rond de pot draaien.
3. Onvoldoende gezag.

Top drie communicatiesterktes van mannen:
1. Fysieke uitstraling.
2. Direct en to-the-point communiceren.
3. Gezag en macht.

Top drie communicatiezwaktes van mannen:
1. Te direct en bruut.
2. Ongevoelig voor signalen van het luisterpubliek.
3. Te zelfzeker over de eigen mening.

Hieruit kan je twee communicatiestijlen afleiden. Enerzijds een warme stijl (empathisch, zorgzaam, luisterend) en een autoritaire aanpak (macht, geloofwaardigheid, status). Er is geen “juiste” stijl om te communiceren op de werkvloer en er zijn veel mensen die beide stijlen combineren. Maar, in het algemeen wordt aan vrouwen een warme stijl toegekend, iets wat goed van pas komt als het gaat over menselijke interactie. De mannen daarentegen nemen sneller de leiding en dit is effectiever in omgevingen waar het beslissingsproces cruciaal is.

Terwijl vrouwen meer warme non-verbale signalen uitsturen – zoals in de ogen kijken, naar voren leunen tijdens een gesprek en lachen – uiten mannen eerder status signalen. Dat zijn bijvoorbeeld norse blikken, opgespannen kaken of een houding met de borst vooruit. Beide stijlen worden een zwakte als je ze overdreven toepast. Zo kan een vrouw te ‘zwak’ overkomen terwijl de man net te ‘agressief’ lijkt.

Non-verbale verschillen
Er zijn ook verschillen in wat vrouwen en mannen belangrijk vinden als het over communicatie gaat. Zo vindt een vrouw oogcontact erg belangrijk, terwijl een man liever communiceert zonder oogcontact en non-verbale signalen. Daarnaast is de betekenis van knikken ook verschillend tussen mannen en vrouwen. Als een man knikt, dan is hij akkoord. Een vrouw die knikt, is aan het luisteren. Ook zijn de mannen betere pokerspelers, aangezien vrouwen vaak spontaner zijn in hun emoties.

De resultaten van Goman’s onderzoek bevestigen dus de eerdere vermoedens die er zijn rond communicatieverschillen tussen man en vrouw. Maar ze benadrukt dat de bevindingen geen exacte resultaten zijn en er dus individueel veel verschil kan optreden.

bron: www.forbes.com

Wil je elke 14 dagen

loopbaantips in je mailbox?

door loopbaan expert: Wouter Vanhove
Ontvang de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *