9 dingen die je carrière kunnen dwarsbomen

Zo nu en dan horen we het verhaal van een journalist die zich in een column kritisch uitlaat over zijn eigen krant en twee dagen later ontslagen wordt. Helaas zijn er ook minder spectaculaire verhalen van werknemers die een misstap begaan. Met als gevolg een gemiste kans om door te groeien, een schorsing of zelfs een ontslag.

 

De resultaten van een survey van VitalSmarts tonen aan dat zo’n misstap niet zelden voorkomt. Maar liefst 83% van de werknemers zegt dat ze ooit getuige waren van zo’n slipper bij een collega. 69% beweert dan weer zelf een stommiteit te hebben begaan die hun job of reputatie beschadigde.

 

Hier zijn alvast 9 dingen die je volgens Entrepreneur beter niet kunt doen om een soortgelijke blamage te vermijden.

 

  1. Angst voor verandering

De moderne werknemer is vooral flexibel. Dat is nodig omdat organisaties nog nooit zo snel veranderden dan het laatste decennium. De nine to five cultuur verdwijnt, werknemers zijn niet meer gebonden aan tijd en ruimte en moeten steeds meer van alle markten thuis zijn. Sta open voor nieuwe initiatieven en probeer mee te gaan in de snel veranderende organisatiecultuur. Tegenwoordig zijn de meest gewaardeerde werknemers diegenen die zich het beste kunnen aanpassen.

 

  1. Negativiteit

Negativiteit op de werkvloer is erg besmettelijk. Als je loopt te zuchten en te zeuren over het vele werk dat je hebt, dan gaan je collega’s dat projecteren op het eigen situatie. Bovendien gaat je omgeving die negatieve instelling beu geraken. Binnen de kortste keren zal je baas op de hoogte zijn van de schadelijke vibraties die je verspreidt.

 

  1. Slijmen

Slijmen bij de baas heeft niets te maken met het tonen van respect, maar het is een sluwe manier om op een goed blaadje te komen staan. Probeer dit niet, want je baas is gezien zijn of haar positie een intelligent persoon die deze lepe trucjes meteen doorziet. Ook zullen je collega’s dit absoluut niet pikken.

 

  1. Prioriteiten uit het oog verliezen

Veel werknemers proberen indruk te maken door aan elk detail hard te werken. Op zich is dat geen slechte mentaliteit, maar zorg ervoor dat je het grote plaatje niet uit het oog verliest. Stel je prioriteiten en werk altijd de belangrijkste taken als eerste af.

 

  1. Te veel beloven en te weinig leveren

Dit probleem treedt vooral op als je moeilijk ‘nee’ kunt zeggen. Neem de tijd om uit te maken of de vraag de moeite loont. Indien het antwoord nee is, wijs dan de vrager vriendelijk af. In dit artikel(link naar artikel: “7 manieren om nee te zeggen zonder je zakenrelaties te schaden“) lees je hoe je dat het beste kunt doen.

 

 

  1. Ego

Succes is goed en het kan je ego een enorme boost geven. Het wordt pas gevaarlijk als je denkt dat het succes zal blijven vloeien als stromend water. Wees nooit helemaal tevreden met je prestaties en probeer altijd hoger te mikken. Zo voorkom je dat je teveel op je lauweren gaat rusten.

 

  1. Emotionele uitbarstingen

Soms is het goed om rechtuit te zijn, maar verlies nooit de gevoelens van je medemens uit het oog. Je kan iemand misschien dom vinden, maar hou dat voor jezelf. Tel tot tien voor je een uitspraak doet waar je achteraf spijt van kunt krijgen. Denk altijd na over hoe je collega zich zou voelen als je hem onderbreekt, de les spelt of negeert. Een laag emotioneel IQ kan je carrière erg schaden.

 

  1. Politieke spelletjes

Manipulaties, zwartmakerij, schijnheiligheid… Het is dagelijkse kost in de politieke wereld. Neem hier geen voorbeeld aan, want vroeg of laat val je door de mand. Probeer je authentieke zelf te zijn, zodat je met iedereen door de deur kunt en trots kunt zijn op jouw werkwijze.

 

  1. Vastzitten aan routine

Als je eenmaal een goede werkwijze aanneemt die comfortabel aanvoelt, is het verleidelijk om verder te drijven op routine. Hoelang is het al geleden dat je een nieuwe vaardigheid aanleerde, naar een bijscholing ging of met iets creatiefs op de proppen kwam? Jezelf vasthouden aan routine kan een echte carrièrekiller zijn. Denk terug aan de eerste tip. Organisaties veranderen razendsnel dus zorg dat jij de boot niet mist.

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes