7 tips voor een vlotte zoektocht naar jouw ideale job

Zit je vast wat de keuze van je loopbaan betreft? Alles begint bij een grondige zelfevaluatie. Leer je sterke punten kennen en maak voor jezelf uit wat je belangrijk vindt. Zo is het behalen van succes voor velen een intense bron van geluk. Het geeft het gevoel dat je ergens goed in bent en dat je iets betekent in de wereld. Anderen worden dan weer gelukkig door mensen te helpen. De volgende tips helpen je in jouw zoektocht.

  1. Begin met fantaseren; wat is je grote droom of van welk beroep zou je ècht gelukkig worden? Hou even geen rekening met de beperkingen of obstakels. Denk groot en laat je fantasie de vrije loop. Alleen dan geef je jezelf de kans om bij je diepste wens uit te komen.
  2. Je zou het misschien niet verwachten, maar door je gedachten neer te pennen en later te herbekijken, kan er ineens een lichtje gaan branden. Iedere schrijver of journalist doet dit en dus kan het ook voor jouw toekomstbeeld nuttig zijn. Denk er eens rustig over na en zet al jouw hersenspinsels op een rijtje, ook als ze onbelangrijk zijn of niet samenhangen. Al deze krabbels samen vormen jouw toekomstbeeld en kunnen een blauwdruk zijn voor datgene wat je echt wilt.
  3. Neem een beslissing. De keuze die je maakt moet er een zijn waar je zowel rationeel als emotioneel achter staat. Zo is het bijvoorbeeld een goed teken dat je echt zin hebt in je nieuwe plannen en ze eveneens haalbaar lijken. Ga voor iets waar je zelf voldoening uit haalt en probeer de lat net wat hoger te leggen dan je gewoon bent. Op deze manier zul je altijd het onderste uit de kan halen.
  4. Vertel het aan iemand. Doordat die persoon weet heeft van je plannen, zul je je extra willen bewijzen. Bovendien is het handig om een neutraal persoon aan je zijde te hebben die het grote plaatje kent. Hij of zij zal je helpen om je prioriteiten niet uit het oog te verliezen.
  5. Plan je eerste stap. Elke tocht van 100 kilometer begint bij de eerste stap, net zoals jouw nieuw verhaal. Als je niet goed weet waar te beginnen, kan research je eerste stap zijn. Werk op deze manier gestaag verder zodat je niet overhaast en onvolledig te werk gaat.
  6. Geef niet op. Het is volstrekt normaal als de zaken soms moeilijk verlopen en jouw planning in de war sturen. Als je vast zit, denk dan aan andere manieren om verder te geraken. Vraag raad aan je omgeving of aan experts. Laat de taak eventueel liggen tot morgen. Je zal er helderder over kunnen nadenken. Zelfs als je je doelen een beetje moet herzien, is dat geen probleem. Neem de tijd en stel geen te strakke deadlines op.
  7. Geniet van elk behaald succes. Het is goed om de lat altijd net iets hoger te leggen. Zo vermijd je dat je te snel tevreden wordt. Toch mag je best genieten van elke horde die je neemt richting je ultieme doel.

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes