7 tips om te stoppen met je nieuwe job

Volgens communicatie-expert Patrick King is het niet ondenkbaar om meteen te willen stoppen bij je nieuwe job. Zo kan het bijvoorbeeld dat de job minder goed bij je past dan verwacht, de bedrijfscultuur radicaal verschilt of er onvoldoende doorgroeimogelijkheden zijn.

 

Moest je je in zo’n situatie bevinden en lijken er geen oplossingen voorhanden, dan kan je beter komaf maken met die nieuwe job. Natuurlijk is dat een pak moeilijker dan het retourneren van een paar schoenen. Patrick King lijst voor Businessinsider enkele tips op.

 

  1. Denk eerst grondig na

Je moet natuurlijk wel zeker zijn van je beslissing. Het begin is vaak moeilijk en soms kunnen de zaken ondoenbaar lijken. Geef jezelf en je omgeving de kans om te wennen aan elkaar. Handel op basis van je rationeel vermogen in plaats van het emotionele. Pas als er echt geen oplossingen zijn, kan je verdere stappen ondernemen.

 

  1. Bespreek je problemen face to face

Deel je bezorgdheden of ontslag niet mee via mail, want dat is erg onbeleefd. Bovendien kunnen verwoordingen onbedoeld in het verkeerde keelgat schieten.

 

  1. Zeg waar het op staat

Het heeft geen zin om rond de pot te draaien. Zeg je werkgever kort en bondig welke zaken niet aan je verwachtingen voldoen en waarom ze het uitoefenen van je job onmogelijk maken.

 

  1. Deel je beslissing ten minste 2 weken op voorhand mee

Door van de ene dag op de andere te vertrekken, zet je het bedrijf voor voldongen feiten. Je maakt het je werkgever erg moeilijk om op korte termijn een oplossing te vinden. Als je de eerste dag mag vertrekken, des te beter. Toch zal de werkgever het appreciëren als je hem aanbiedt om nog tien werkdagen op post te blijven.

 

  1. Hou je contacten gaaf

Iemand aannemen kost een bedrijf heel wat tijd en geld. De kans dat ze jouw snelle ontslag met een glimlach onthalen is dan ook bijzonder klein. Probeer er alles aan te doen om deze vervelende situatie respectvol en met volle medewerking op te lossen. Je weet maar nooit wanneer je deze mensen nog tegenkomt in je carrière.

 

  1. Zoek mee naar vervanging

Door mee naar een oplossing te zoeken voor jouw snelle vertrek, toon je jouw betrokkenheid. Probeer bijvoorbeeld een geschikte vervanger op te sporen. Indien je werkgever dit niet nodig acht, heb je ten minste je goede wil getoond.

 

  1. Laat geen puinhoop achter

Werk af waar je aan bezig was en zorg ervoor dat je vervanger zonder al te veel tijdsverlies in kan springen. Lukt dat niet helemaal, zorg dan voor een degelijke briefing. Vertel je collega’s waarom je vertrekt en schud hen de hand. Je zal op meer begrip kunnen rekenen.

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes