7 tips om jezelf te blijven ontwikkelen

Wees niet te snel tevreden over wat je bereikt hebt. Af en toe stilstaan en genieten van behaalde successen is een must, maar je mag niet gaan zweven. Er zijn nog honderd en één dingen die je kunt verwezenlijken. Je kan altijd meer winst behalen, meer lezers lokken, meer geld besparen, meer kennis opdoen… De kans is groot dat je talenten hebt die nog nooit aan de oppervlakte kwamen. Blijf de kansen aangrijpen om jezelf nieuwe dingen aan te leren.

  • Gebruik je talenten. Het zit in ons DNA om bescheiden te zijn. We aanvaarden amper complimenten en lachen ze weg met ‘ik doe maar wat’. Je zou hier veel bewuster mee om moeten gaan. Een talent uit zich in zaken die voor jou moeiteloos gaan en die je graag doet. Door hier bewuster mee om te gaan, zul je zelfverzekerder zijn. Je leert je goede en slechte punten kennen en op basis daarvan kan je je specialiseren. Maak een loopbaankeuze die bij jouw sterke punten past.
  • Netwerk jij genoeg? Het lijkt misschien vervelend om naar events te gaan waar je constant onbekende mensen aanspreekt, maar iedereen heeft er datzelfde doel. Op lange termijn kun je veel connecties opbouwen en dat is erg belangrijk voor je loopbaan. De meeste jobs worden immers ingevuld door personen die in het netwerk van de werkgever zitten. Zorg ervoor dat je een positief beeld van jezelf ophangt zodat men direct aan jou denkt als man for the job.
  • Vraag feedback aan naasten. Je vrienden en familie kennen je nog altijd het beste. Zij weten tot wat je wel en niet in staat bent en kunnen jouw prestaties perfect evalueren. Hun tweede opinie is aangepast aan jouw context en kan dus van goud waard zijn.
  • Loop stage. Dit klinkt niet erg interessant als je eenmaal in het betaald werk zit. Toch kan je ook tijdens je job een stage uitoefenen. Vraag aan je werkgever of het mogelijk is om op een kalmer moment een andere functie uit te oefenen. Of trek eens naar het buitenland voor een internship? Je komt ongetwijfeld terug met een bagage vol ervaring die je op eender welk moment kunt inzetten.
  • Vraag raad aan gerenommeerde collega’s. De meesten zullen jou met raad en daad bijstaan. Bovendien zal dit overkomen als een compliment naar hun capaciteiten toe. En jij leert er de kneepjes van het vak door… Win-win!
  • Durf uit je comfortzone te treden. De meest succesvolle ondernemers hebben risico’s moeten nemen om resultaten te boeken. Het voelt veiliger aan om dezelfde saaie en eenvoudige job uit te oefenen, terwijl je diep vanbinnen graag een eigen zaak zou starten. Laat je niet stoppen door het extra werk, onbekende obstakels of administratieve rompslomp. Als je iets echt wilt, ga er dan voor!
  • Blijf bijleren. Een cursus photoshop, een nieuwe taal, programmeren… De mogelijkheden zijn eindeloos. Tegenwoordig is de moderne werknemer van alle markten thuis. Je weet dus maar nooit wanneer jouw nieuwe skill van pas komt. Je kan veel nieuwe vaardigheden gratis aanleren op het web. Lees hier (link naar artikel ‘7 sites om gratis een nieuwe vaardigheid aan te leren’ blog LBC) hoe.

Alles begint bij het leren kennen van jouw kwaliteiten en gebreken. Ben jij er nog niet helemaal uit? Het web staat vol met tests over je persoonlijkheid, interesses, capaciteiten, managementkwaliteiten enzoverder. Misschien is dat iets voor jou. Laat je in ieder geval niet overmeesteren door angst en routine. Zorg ervoor dat je up to date blijft met de nieuwste technieken in je vak en probeer continue te zoeken naar nieuwe uitdagingen.

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes