11 manieren om negativiteit te vermijden

Heb jij, net zoals vele anderen, ook de neiging om vooral op negatieve zaken te focussen? Een succesvol persoon heeft dat al lang afgeleerd. Focus op het grote plaatje. De meeste ergernissen hebben daar helemaal geen invloed op. Het heeft dan ook geen zin om hier energie aan te verspillen.

Elke tegenslag geeft je de motivatie om er extra hard voor te gaan. Iedere topmuzikant, acteur, sporter of ondernemer heeft aan het begin van zijn of haar carrière te horen gekregen dat de kansen op succes klein zijn. Zij die het ver schoppen, leggen die negativiteit langs zich. Met de volgende stappen kan jij hetzelfde doen.

 • Bouw positieve relaties op. Op elke werkvloer lopen er negatieve persoonlijkheden rond die klagen over de hoeveelheid werk, de baas, de weinige verlofdagen… Trek niet meer op dan nodig met deze personen, want die negativiteit is besmettelijk. Laat je omringen door collega’s die constructief met jou willen werken.
 • Gebruik je glimlach. Mensen houden van een lachend gezicht. Het toont niet alleen dat je jezelf goed voelt, maar ook zal jouw omgeving je positief en betrouwbaar inschatten. Onderzoek aan de Duke University toont aan dat mensen een lachend gezicht beter onthouden. Bovendien zal jouw lach een soortgelijke emotie losmaken bij je medemens en dat beïnvloedt zijn of haar attitude over jou positief.
 • Geef complimenten. Je hoeft niet te overdrijven, want dat kan slijmerig overkomen. Je collega een gepast compliment geven zal zijn of haar dag maken. Bovendien zul je ook sneller waardering terugkrijgen. Een heleboel positieve vibraties dus!
 • Laat energievreters los. Wees niet bang voor afwijzende commentaar uit je omgeving. Steve Jobs werd tijdens de begindagen ontslagen bij Apple, de familie van Elvis Presley raadde hem aan om zijn ambities in te ruilen voor een job als vrachtwagenchauffeur en ook Oprah Winfrey worstelde zichzelf door vele afwijzingen. Ze gaven niet op en werden de besten in hun vak. Of je nu tien of honderd sollicitatiebrieven moet schrijven, op een dag zullen jouw inspanningen lonen.
 • Werk bij managers die vertrouwen en waardering uiten. Je kunt natuurlijk je bazen niet zelf uitkiezen. Maar je moet wel beseffen dat een dictatoriaal regime contraproductief werkt. Een baas die constant over je schouders heenkijkt, werkt als een handrem op jouw kunnen. Onderzoek toont aan dat werknemers het meest productief zijn onder een management dat vertrouwen, waardering en vrijheid geeft aan zijn personeel. Als jij het op je eigen manier mag doen, zul je je zelfzekerder voelen en dat verhoogt de creativiteit.
 • Stel jezelf open voor nieuwe initiatieven of input. Heel wat mensen huiveren bij de gedachte dat hun geroutineerde takkenpakket onderworpen wordt aan vernieuwing. De snelle reflex die bij hen volgt is afwijzing. Ga niet mee in deze afkeurende flow. Geef het nieuwe initiatief een kans en benader het zonder te vooroordelen. Je collega’s en managers zullen jouw flexibiliteit waarderen.
 • Geef opbouwende kritiek op het gedrag, en niet op de mens. Ja, zelfs kritiek kan positiviteit teweegbrengen. Zolang je het maar op een constructieve en vriendelijke manier doet. Dat doe je ten eerste door jouw bemerkingen op de bal te richten en niet op de man. Vertel je collega bijvoorbeeld dat je zijn inspanningen waardeert, maar dat hij het beter op een andere manier zou aanpakken. Geef zelf ook meteen input over hoe jij het zou doen en vraag zijn of haar mening hierover. Zo geef je je collega niet het gevoel dat het geleverde werk slecht is, maar dat je helpt om het nog beter te maken.
 • De kleren maken de man. Ook op de werkvloer. Met een pak zul je veel meer ontzag en respect afdwingen dan in wat comfortabele vrijetijdskledij. Bovendien toont onderzoek aan dat je in een kostuum positiever en bekwamer beoordeeld wordt. Het web staat vol met tips over hoe je jezelf moet kleden op de werkvloer.
 • Mediteer. Nee, dat hoef je niet per sé letterlijk te nemen. Een kwartiertje de krant lezen met een kopje thee of koffie op een stille plek is ook een vorm van meditatie. Je lichaam ontspant en is beter voorbereid op chaotische momenten. Het helpt je om doorheen de dag kalm en positief te blijven.
 • Wees baas over je geld en niet omgekeerd. Geldzaken brengen heel wat stress en conflicten met zich mee. Leer jezelf aan hoe je op een verantwoorde manier omgaat met je salaris. Zet een vast deel op je spaar- en pensioenrekening. Als je iets wilt kopen, doe het dan met een reden. De consumentenmarkt is gevaarlijk voor impulsieve beslissers. Evalueer aan het einde van de maand jouw uitgaven. Hoe meer je dit doet, hoe meer gewoonten je kweekt in je uitgaven.
 • Ontdek. Mensen die constant op zoek zijn naar nieuwe dingen, zijn vaak gelukkiger. Het is vaak veiliger om die lekkere pasta in je favoriete restaurant te gaan eten, maar waarom zou je niet eens een Libanese eettent aan de andere kant van de stad proberen? Ga eens naar een andere vakantiebestemming? Jouw biografie zal aan het einde van je leven veel rijker zijn.

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes