10 beproefde strategieën om uit dat dieptepunt van je loopbaan te geraken

Soms duurt een dipje in een loopbaan onverwacht langer.  Zelfs zo lang dat je op den duur een triest dieptepunt bereikt.  Het goede nieuws is dat wanneer je dit punt bereikt, je niet anders kunt dan terug omhoog gaan.  

Onze loopbaancoaches bekijken de dieptepunten van onze klanten als mooie vertrekpunten om nieuwe mogelijkheden te gaan ontdekken.  Onze klanten verschieten dan vaak dat deze mogelijkheden oneindig groot zijn.

Wil je zelf al aan de slag gaan om bij een inzinking jouw loopbaan de nodige boost te geven, ziehier 10 zaken die jouw dip snel in de kiem zullen smoren.

 

  1. Leer iets nieuws

Blijven leren blijft steeds een goed idee.  In deze wereld waarin zaken zeer snel evolueren, kan je niet anders dan bijblijven.  Bekijk eens welke zaken je nu kan bijleren.  Misschien iets in jouw specifiek vakgebied?  Of misschien iets om van de IT-systemen waarmee je werkt meer te leren?  Of over mogelijk andere werkvormen die je werk terug boeiender en uitdagender maken?  Of gewoon een bepaalde vaardigheid die je loopbaan kunnen vooruit helpen?

 

  1. Word creatief

Soms doven loopbanen uit omdat ze creativiteit missen.  Zoek daarom naar manieren om deze creativiteit nieuw leven in te blazen.  Ga thuis bijvoorbeeld een bepaald ruimte herinrichten.  Ga aan de slag met kleuren en materialen die je de nodige boost en energie geven.  Op die manier beginnen de creatieve processen in je lichaam terug actief te worden.

Of doe iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan.  Kook eens een nieuw gerecht, schrijf eens met je niet-schrijfhand, luister naar muziek die je nog nooit eerder hebt gehoord, leer een instrument bespelen, doe eens gewone handeling maar dan op een andere manier dan gewoonlijk.

Al deze suggesties zorgen dat de rechterkant van je brein actief wordt, wat jouw creativiteit en probleemoplossend vermogen zal boosten.  Kijk voortdurend op een andere manier naar het leven en je zal merken dat je op een andere manier naar jouw werk zal kijken.  En wie weet pak je het daar nu ook anders aan?

 

  1. Stel doelen

Doelen stellen help om tot meer positiviteit te komen in je loopbaan.  Dat kunnen zowel kleine als grote doelen zijn.  Doelen stellen is een manier om vooruitgang te boeken in je leven.

Een klein doel kan bijvoorbeeld zijn om vroeger dan normaal op te staan om te genieten van de opkomende zon, om 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen of om iets bij te leren (zie tip 1). Deze kleine doelen kunnen een enorme impact hebben op hoe je denkt, voelt en reageert in jouw leven.

Werken aan een groter doel kan je helpen om positieve veranderingen in je leven te integreren. Deze grotere doelen kunnen je helpen hard te werken aan iets geweldigs en het momentum te creëren dat je nodig hebt om uit te blinken in het leven. Een groot doel kan een droomvakantie zijn waarbij je alles doet wat je altijd al wilde. Je doel hoeft niet carrièregerelateerd te zijn, maar een carrièregerelateerd doel zou je direct naar succes leiden.

 

  1. Overweeg een carrièreswitch

Soms zit je in een dip omdat je bij toeval in deze job of in deze sector beland bent.  Maar diep van binnen weet je dat je liever iets anders wil doen of in een andere sector zou werken.  Durf de stap te zetten naar die job waarvan je nu al zo lang droomt.  Of durf in die sector te gaan werken waar jij gewoon heel veel van kent.

 

  1. Evalueer jezelf regelmatig

Sta geregeld eens stil bij jezelf zonder daarbij vanuit het negatieve te vertrekken.  Misschien heb je tijdens jouw dip wel nieuwe zaken over jezelf geleerd?  Wat was dat dan precies?  En hoe kan je dit in de toekomst in jouw voordeel gebruiken?  Beschouw foute keuzes niet als fout maar benoem ze als leermomenten.  Neem eventueel de tijd om te genezen van alles wat schade heeft veroorzaakt. Bewonderenswaardige eigenschappen komen voort uit zelfevaluaties.

 

  1. Zet de stap naar zelfstandige

Volgens vele zelfstandigen is werken als zelfstandige de ultieme vrijheid.  Sommige mensen zijn bang om voor zichzelf te werken omdat ze dan geen werkzekerheid meer hebben.  Maar volgens diezelfde zelfstandigen zijn ook werknemers in loondienst nooit echt zeker van hun job.  Als zelfstandige kun je alvast jezelf nooit ontslagen.

 

  1. Zoek objectieve feedback

Soms is het moeilijk om bepaalde zaken over jezelf te zien en benoemen.  Daarom kan je beter elders feedback gaan vragen, bijvoorbeeld bij enkele goede vrienden.  Wel best bij iemand die de waarheid kan vertellen, maar dan op een liefdevolle manier.  Probeer dan samen te zoeken naar manieren om hieruit te leren en te groeien.  Vaak zijn enkele kleine aanpassingen al goed voor een grote positieve verandering.

 

  1. Werk aan je fysieke conditie

Lichamelijke gezondheid heeft een enorme impact op jouw levenskwaliteit.  Je ziet misschien het verband tussen fysieke gezondheid en jouw loopbaan niet, maar deze twee beïnvloeden elkaar enorm. Fysieke gezondheid heeft invloed op je mentale gezondheid en hoe je je voelt in het leven in het algemeen. Hoe je je voelt, beïnvloedt je carrière. Je carrière heeft invloed op hoe je je voelt.

Stress en depressie kunnen leiden tot ziekte, vermoeidheid, slapeloosheid, pijn, …. Goed eten, voldoende water drinken, goed slapen en regelmatige lichaamsbeweging zullen je lichaam helpen om je beter te voelen, maar het zal je ook helpen om je gelukkig te voelen en helderder te denken.

 

  1. Werk aan je mentale conditie

Bij een dieptepunt voel je je vaak gestrest en depressief.  Dit doet je mentale gezondheid zeker geen goed.  Probeer daarom mentaal gezond te worden.  Ga bijvoorbeeld naar groepsbijeenkomsten, bezoek een hulpverlener, schrijf een dagboek of lees een zelfhulpboek.

Al deze zaken zullen je helpen om de pijn uit het verleden te verzachten, anderen en jezelf te helpen vergeven, zelfliefde te ontwikkelen, zelfzorg te verlenen of andere dingen die jouw welzijn bevorderen.

 

  1. Maak nieuwe vrienden

Bij een grote dip, voel je je vaak door niemand begrepen of gesteund. En toch kunnen nieuwe vrienden jou juist op een andere manier naar de zaken doen kijken.  Ga in dialoog (niet alleen online) met mensen en je zal versteld staan van de nieuwe wegen die zich voor je openen.

 

 

Lukken de tips niet meteen om zelf alleen toe te passen?  Hulp nodig om uit jouw professionele dip te geraken?  Of omdat je zo’n professionele dip wil vermijden?  Schakel dan gerust één van onze loopbaancoaches in.  Zij laten jou misschien wel oplossingen zien waar je nu nog niet van overtuigd bent.

 

Gratis e-book "13 tips om je loopbaan te boosten"

1 reactie op “10 beproefde strategieën om uit dat dieptepunt van je loopbaan te geraken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

LoopbaanBoost draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches

Send this to a friend

Dag,

Ik deed zojuist mee aan de stresstest van Loopbaanboost.
Misschien ook eens leuk voor jou om mee te doen?

https://loopbaanboost.be/stresstest

Groetjes